Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Puigsacalm des del coll de Bracons

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 16631
Vegades que s'ha descarregat el track: 5210
Volta circular que permet accedir al cim del Puigsacalm per una ruta curta i senzilla, però que ens farà gaudir d'un paisatge variat gràcies a l'atractiu dels boscos que travessarem i la verdor dels prats que trobarem. La tornada es fa resseguint la carena que ens permet assolir un segon cim, el Tossell Gran. La baixada directa i dreta des d'aquest cim fins al punt d'inici afegeix a la volta un petit punt d'exigència física i dificultat.
r37.png r38.png r39.png r40.png r41.png r42.png r43.png

Sortim del coll de Bracons i superem un talús de roca que hi ha a peu del coll i que ens permet agafar el llom de la muntanya. A l'inici del camí un rètol ens senyala la direcció que cal seguir. Anirem flanquejant la muntanya per l'esquerra entre trams planers i algunes pujades. Diverses marques de pintures (unes, grogues, i unes altres més esborrades, blaves i vermelles) ens marquen el camí. Al cap d'uns 20 minuts de l'inici arribem a la collada de Sant Bartomeu. Poc abans d'atènyer el rètol indicatiu que el marca haurem deixat la direcció que portàvem per girar a la dreta en un trencant. Un cop al coll deixem dos camins més a l'esquerra i continuem recta de pujada pel camí que pren la direcció nord. Continuant sempre pel mateix camí i abans d'arribar al font Tornadissa deixarem un trencant a l'esquerra que ens portaria cap a Sant Bartomeu de Covildasses. Arribem a la font després d'uns 50 minuts de camí. Ara cal seguir per prats fins a la carena i continuar-la en direcció est. Ens trobem als rasos de Manter. Resseguim sempre el prat arran del filat fins que en un punt prenem un camí ben marcat que s'endinsa dins el bosc. Hi ha una porta de fusta per al bestiar a l'inici d'aquest camí. Continuem sempre per aquest camí fins a una cruïlla identificable perquè hi ha una farmaciola. Deixem el camí planer de l'esquerra i enfilem l'última pujada que ens permet arribar al cim del Puigsacalm (1.514 m.)

Per tornar desfem el camí fins al tancat de fusta que ens permet situar-nos de nou al rasos de Manter. Aquí, però, en comptes de seguir el camí de pujada ens decantem cap a l'esquerra seguint un camí que travessa el prat en direcció sud-oest. El camí continua en aquesta direcció entre prats i algun tram de bosc una mica per sota la carena. Passem per sota el puig de Cibaderes i en un collet enfilem recte arran de carena per arribar al Puig del Tossell Gros (1.461 m.). Hi ha un pessebre fet amb forquilles i culleres a la creu que el marca. Travessem el cim i baixem recte en direcció sud per un camí força dret. En un moment donat el camí gira marcadament a l'esquerra en fort pendent. La baixada és, doncs, molt directa i dreta, tot i que combinada amb algun tram pla. Passem pel Tossell Xic i arribar finalment al mateix camí que hem seguit per a la pujada poc abans d'arribar finalment al coll de Bracons.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el track en format gdb [2]
Descarrega't el mapa en format kml [3]
Punt de sortida Coll de Bracons
Accés al punt de sortida Des de Torelló per la carretera BV-5224 o des de Joanetes per la mateixa carretera.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: L'excursió és senzilla i no té dificultats si la tornada es fa pel mateix camí de pujada. Caldria en aquest cas fer atenció al punt on cal desviar-se per anar a la font Tornadissa. Si es fa la ruta circular, cal anar amb compte amb el camí que baixa del Tossal Gran cap al coll de Bracons. Degut al fort pendent que té, pot ser complicat quan el terreny està moll, ja que el camí de terra es torna molt relliscós.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.514 m
Desnivell positiu: 520 m
Durada: Entre 2 h 30 i 3 h
Distància recorreguda: 7.7 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Puigsacalm Bellmunt. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Tot l'any, però el paisatge és molt canviant segons l'estació de l'any en estar compost per boscos de faig.
Enllaços
  1. https://maxconn.corremonts.cat/https://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/5/format/gpx
  2. https://maxconn.corremonts.cat/https://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/5/format/gdb
  3. https://maxconn.corremonts.cat/https://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/5/format/kml