La marxa nòrdica, o Nordic Walking, una forma diferent de trescar per les muntanyes

Per Jordi-Pau Caballero, Nordic Walking National Coach, president de l'Associació Esportiva Nordic Walking Pirineus, i Secretari d'INWA-Spain


La dragonera i l'empunyadera,
parts fonamentals del pal
de Nordic Walking
Jordi Pau Caballero
El Nordic Walking és una activitat física on, a la caminada natural, se li afegeix l'ús actiu d'uns pals específics, especialment dissenyats per aquesta modalitat, però mantenint intactes les característiques principals de la tècnica de caminar, biomecànicament correcta. L'ús tècnicament correcte del pal implica activament la part superior del cos en el treball de rotació i propulsió cap a endavant. L'esforç físic es distribueix de forma equilibrada sobre diversos grups musculars de tot el cos.

La tècnica de la marxa nòrdica té algunes característiques semblants a la de l'esquí de fons -tècnica clàssica, pas altern- per exemple: posició inclinada del pal en el decurs de la fase d'empenta, ús específic i controlat del pal mitjançant la dragonera i el mànec, i ús actiu, rítmic i dinàmic dels pals.

La marxa nòrdica es basa en tres principis: la tècnica correcta de caminar, la postura correcta, i la tècnica apropiada en l'ús correcte dels pals específics. És una activitat física complerta i adaptada a tot el món, independentment de l'edat, el sexe o la condició física. És una activitat segura, natural, dinàmica i eficaç, i entrena tot el cos de forma integral, simètrica i equilibrada, amb múltiples beneficis per a la salut física, psíquica i mental.

El Nordic Walking és una activitat al aire lliure, en espais oberts, practicable en totes les èpoques de l'any -a l'hivern amb raquetes de neu-, y la seva tècnica és aplicable a diverses condicions i pendents del terreny. La INWA distingeix tres nivells de Nordic Walking, segons la intensitat en que el volguem treballar: nivell salut, fitness i esportiu. Idoni per als senderistes, i eina de salut per als excursionistes veterans, que poden millorar i allargar la seva vida esportiva, agraïnt especialment l'alleujament de la pressió sobre les articulacions del genoll, castigades per anys d'activitat.


Nordic Walking a nivell esportiu
Avelino Pí
El Nordic Walking modern té el seu llançament a Finlàndia l'any 1997, i els seus orígens als anys 30, quan els corredors de l'equip olímpic d'esquí de fons apliquen la tècnica a l'estiu com a entrenament per arribar en millor forma als jocs olímpics d'hivern. L'any 2000 en crea a Finlàndia la INWA -International Nordic Walking Federation-. L'any 2005 arriba a la península per La Seu d'Urgell, on es crea l'Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya, qui ostenta la representació de la INWA a l'estat espanyol. L'any 2009 neix a La Molina l'Associació Esportiva Nordic Walking Pirineus.

Per a més informació:
Nordic Walking Pirineus
nordicwalkingpirineus@gmail.com
Inwa-Spain Nordic Walking
inwa.nordicwalking.spain@gmail.com
00(34)637 729 612


Nordic Tècnica de pujada
Jordi Pau Caballero

Curs d'instructors INWA, La Seu
d'Urgell, desembre 2010
Jordi Pau Caballero

Important aprendre
la tècnica, de la mà
d'un instructor
Avelino Pí