Ginys tecnològics I

Per Albert Pérez Monfort

En el món actual la tecnologia té aplicacions en tots els camps i, com no podria ser d'una altra manera, també a la muntanya. Estem envoltats de tecnologia.

Una característica important de la tecnologia d'avui és que els aparells tecnològics són molt reduïts en mida, però no en prestacions. Actualment és possible portar a la butxaca dispositius amb altes prestacions que fa pocs anys eren absolutament inimaginables.

En aquest article i el vienent mostrarem alguns programes que instal•lats en telèfons mòbils d'última generació, de tipus Android o iPhone, ens poden ajudar a fer la vida una mica més còmode o, si mes no, ens poden ser útils o resultar-nos curiosos.

En aquest article parlarem de tres aplicacions força interessants i en l'article vinent d'un programa que ens permet obtenir tracks dels nostres entrenaments i que, de forma automàtica i en temps real, publica a Internet la nostra posició, distància recorreguda, ritme, calories consumides i altres paràmetres. Totes aquestes aplicacions són gratuïtes per Android, de baix cost o gratuïtes per iPhone i força fàcils d'usar.

Realitat augmentada per conèixer els cims que teniu al voltant

Segurament en més d'una ocasió heu estat envoltats de cims i heu tingut dubtes de quin era cadascun. Amb aquesta aplicació podreu dir adéu a aquests dubtes, sempre que tingueu cobertura 3G* i pugueu ser localitzats per GPS.

Per saber els cims que teniu al voltant hi ha diverses opcions: tenir un bon coneixement de geografia de la zona on us trobeu, portar un bon mapa o fer ús del programa Peak.ar.

El programa Peak.ar és una aplicació per a Android i iPhone de realitat augmentada que us pot ser útil per conèixer quins són els cims que teniu al voltant.

Quan us trobeu a una determinada zona cal que tingueu cobertura* i pugueu ser localitzats per satèl·lits. La primera condició és necessària perquè el sistema pugui carregar les dades dels cims que hi ha a la zona on us trobeu i per poder carregar els mapes de Google que l'aplicació necessita. La segona condició us cal per informar el programa de la vostra posició exacta.

Una vegada posat en marxa el programa, hagueu estat localitzats pels satèl·lits i s'hagin carregat els cims de la zona a la base de dades de l'aparell, podreu començar a identificar els cims del vostre voltant. Si poseu el mòbil en posició vertical podeu veure a la pantalla els cims que teniu davant i que estan situats en la mateixa orientació que el mòbil. Sobre la pantalla veureu el mateix que poden veure els vostres ulls, com si d'una màquina de fer fotos es tractés, però s'hi sobreposaran els noms dels cims i les alçades que tenen. Si roteu sobre vosaltres mateixos podreu observar que la informació s'actualitza segons les noves orientacions.

A la línia de sota de la pantalla podreu llegir la desviació possible del GPS en metres i el rang de distància que podeu captar en quilòmetres. Si teniu obstacles davant òbviament no veureu els cims. Igualment, però, podreu saber cap on estan situats, ja que seguiran apareixent a la pantalla.

Peaks image 1

En situar l'aparell horitzontal la pantalla canvia i amb aquesta posició, sobre d'un mapa de Google, podreu veure la posició dels cims en relació amb la vostra posició. Un punt us indicarà on us trobeu i un ventall els cims que té introduïts l'aparell a la base de dades. Si feu rotar el mòbil, podreu visualitzar tots els cims del vostre voltant.

Peaks image 2

Per acabar us comento una funcionalitat més d'aquest programa. Si l'informeu del nom d'un cim, us el situarà sobre del mapa i us permetrà saber on està en relació amb la vostra posició.

Peaks image 3

Una aplicació Interessant, no?

A partir d'ara, gràcies a Peak.ar, no hi ha excusa per aprendre a identificar les muntanyes que ens envolten.

Aquest programa és gratuït per Android i iPhone.

Pàgina web del projecte: http://peakar.salzburgresearch.at/
Lloc per descarregar el programa per Android: https://market.android.com/details?id=at.srfg.peakar
Lloc per descarregar el programa per iPhone: http://itunes.apple.com/app/peak.ar/id331448290?mt=8

* Només és imprescindible en el moment de carregar els cims a la base de dades de l'aparell. Després d'això podeu fer servir el programa sense cobertura, tot i que no podreu carregar els mapes de Google.

Clinòmetre

Un clinòmetre és un instrument per mesurar inclinacions en relació amb la vertical.

A la muntanya un clinòmetre us pot ser útil per mesurar la inclinació en graus del vessant d'una muntanya que divisem a la distància. També per saber si us trobeu en una superfície plana o inclinada, de la mateixa manera que en el món de la construcció es fa servir un nivell, aparell amb una càpsula de líquid i una bombolla a l'interior, per saber si es fan bé la feina.

Per explicar quina pot ser la utilitat del clinòmetre a la muntanya posaré un parell d'exemples reals en els quals el clinòmetre del meu mòbil m'ha estat útil. Podria posar molts altres exemples, però aquests dos són suficientment representatius i de ben segur que a vosaltres se us n'acudeixen d'altres.

Exemple 1: Mesura de la inclinació del vessant d'una muntanya

Clinometer image 1 El Nadal d'enguany vam pujar a la Dent d'Orlu, cim de 2.222 metres d'alçada situat a la regió de l'Arieja, pel vessant nord, l'únic que permet accedir al cim sense haver d'escalar. Així doncs, aquest vessant es pot fer caminant, però té un pendent considerable. Pujar per aquesta ruta a l'estiu no presenta cap dificultat, però a l'hivern, amb neu i gel, cal anar força amb compte. L'endemà d'haver-hi pujat, des de les pistes d'esquí de fons de Chioula, vam poder mesurar perfectament la inclinació del pendent que havíem pujat, ja que ens quedava perfectament visible i de perfil. D'altra banda, saber el grau d'inclinació del terreny també és especialment interessant a l'hivern per valorar el risc d'allaus que pot tenir una pala determinada.

Quan situeu el mòbil vertical se us obre el mesurador d'inclinació i us mostra els graus en relació amb la vertical. Només heu d'alinear el pendent amb el rectangle que hi ha al centre de la circumferència i llegir la inclinació que se us mostra a la pantalla. Així de simple!

Exemple 2: Nivellament de la furgoneta per poder dormir millor

Clinometer image 2Quan volem dormir a la furgoneta, per tal d'estar còmodes, intentem aparcar-la en un terreny com més pla millor. El clinòmetre ens ajuda a saber si estem més o menys inclinats i cap a quin costat.

Si situeu el mòbil horitzontal se us obre un nivell que us indica els graus d'inclinació en relació amb el pla. Això us permetrà conèixer els graus d'inclinació del terreny i, si escau, corregir la posició fins a trobar la que us resulti més adequada.

Ja veieu, dues raons de pes que justifiquen instal·lar aquesta aplicació en el mòbil. I encara més si es té en compte que ocupa molt poc espai de memòria i que es totalment gratuït.

Aquesta aplicació està disponible per iPhone i iPod d'Apple amb un cost molt reduït, i per Android de forma gratuïta.

Lloc per descarregar el programa per Android: https://market.android.com/details?id=com.plaincode.clinometer
Lloc per descarregar el programa per iPhone: http://itunes.apple.com/app/clinometer-level-slope-finder/id286215117

Brúixola digital

Compass imageHi ha moltes aplicacions de brúixola per a Android. L'iPhone n'incorpora una de sèrie. Després de provar-ne algunes em vaig decidir per l'opció creada per catch.com per Android perquè vaig veure que està ben valorada, és gratuïta i amb les proves que he fet sempre m'ha trobat el nord correctament. A més, és prou bonica de disseny. Després de provar-la durant un temps em dóna prou confiança.

La roda exterior de la brúixola és giratòria per poder situar qualsevol direcció en relació al nord. A part de mostrar-vos el nord, si doneu al mòbil els permisos necessaris, el programa us indica la vostra posició actual.

Si us instal·leu el programa catch notes, que també és gratuït, podreu prendre a més notes d'orientació i emmagatzemar-les al vostre mòbil per quan les pugueu necessitar.

La brúixola com aquesta pot ser útil en moltes ocasions. No obstant això, si el factor de l'orientació és bàsic, aconsellem que tingueu sempre una brúixola analògica a mà, ja que no se'ls acaba mai la bateria i acostumen a ser més fiables.

Pàgina web del creador del programari: https://catch.com/learn-more/mobile/compass/
Lloc per descarregar el programa per Android: https://market.android.com/details?id=com.apksoftware.compass
Lloc per descarregar el programa catch notes: https://market.android.com/details?id=com.threebanana.notes