Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Una pujada poc habitual a la Gallina Pelada

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 7011
Vegades que s'ha descarregat el track: 2758
És habitual pujar al cim de la Gallina Pelada pel vessant nord, des de la Pleta de la Vila; és la pujada més curta i fàcil. Però hi ha un itinerari més llarg que accedeix al cim pel vessant sud i que ens permet traçar una ruta circular, més escarpada i inhòspita, que ens permetrà gaudir de la verticalitat d'aquest cim d'aspecte aparentment pla.
r2164.jpg r2165.jpg r2166.jpg r2167.jpg r2168.jpg r2169.jpg r2170.jpg r2171.jpg r2172.jpg r2173.jpg r2174.jpg r2175.jpg r2176.jpg r2177.jpg r2178.jpg r2179.jpg r2180.jpg r2181.jpg r2182.jpg r2183.jpg

Sortim del punt de la carretera on hi ha la pista indicada cap a l'abandonat poble de Peguera, però no agafem aquesta pista, sinó que en el mateix punt, però a l'altra banda de carretera hi ha una altra pista menys visible que ressegueix la carretera per la dreta en la mateixa direcció que hem vingut. Aviat trobarem un sender marcat amb una fita a la nostra dreta, pel qual farem la baixada. Nosaltres, però, continuarem sempre per aquesta pista fins arribar a una cruïlla de pistes on enllacem amb el GR-107 del camí dels Bons Homes. Agafem la variant a peu del GR cap a la dreta, i passem per la casa el Ferrús. A partir d'aquí el camí s'atansa a la Roca d'en Ferrús i a la paret vertical que baixa desplomant-se des del cim de la Gallina Pelada. Aquest és el tram més espectacular del recorregut, per la impressionat vista de la roca, i perquè el camí és una mica inhòspit. Seguim sempre el GR fins situar-nos al coll de l'Estret. Aquí el deixem per enfilar-nos per un llom rocallós marcat amb senyals de pintura vermella, les Llosanques, i entre un flaqueig i algun tram de canal que ens pot obligar a fer servir les mans ens situem al cim de la Roca Blanca, a tocar de la Gallina Pelada, que veiem davant. Aquí les vistes sobre el Pedraforca i la serra del Cadí contrasten amb l'encaixonada visió del camí del camí resseguit fins ara. Arribem al nostre objectiu principal, la Gallina Pelada, resseguint fàcilment la carena. Per baixar seguirem el camí que ve del refugi Delgado Úbeda, evident davant nostre en direcció sud-est. Un cop superat el refugi, anem a buscar la coma que tenim davant, que resseguin per un camí a la dreta fins atènyer un coll ampli i ben evident. En aquest coll trobem indicadors cap al cim de la Creu de Ferro, a l'altre extrem de la Serra d'Ensija. Nosaltres baixarem pel camí que des del coll ressegueix el llit d'un torrent, en fort pendent relliscós. Força avall, el camí creua una pista i finalment arriba a la pista que hem seguit a l'anada. Només queda desfer-la per arribar al punt d'inici.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el mapa en format kml [2]
Punt de sortida Pla de la Creu de Fumanya
Accés al punt de sortida Accedim al Pla de la Creu de Fumanya per la carretera BV-4025, que un cop passada la població de Cercs, a la C-26, direcció Túnel del Cadí, s'enfila a l'esquerra cap a Sant Corneli i les antigues mines de Fígols. Continuem per la carretera en direcció als Rasos de Peguera. Deixem el vehicle al trencall de la pista indicada cap a l'antic poble de Peguera.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Petits trams de grimpada a les Llosanques
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.322 m
Desnivell positiu: 843 m
Durada: Entre 4 i 5 hores
Distància recorreguda: 11,5 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Rasos de Peguera - Serra d'Ensija. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Primavera-Estiu-Tardor. Si es fa a l'hivern cal tenir en compte el material necessari
Enllaços
  1. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/178/format/gpx
  2. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/178/format/kml