Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Pic de Bassiero - Punta est

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 11717
Vegades que s'ha descarregat el track: 5608
Itinerari circular que remuntant la vall de Cabanes ens permet pujar al Bassiero per un itinerari tan impressionant com solitari i baixar per la concorreguda vall del Gerber. L'enllaç amb el punt d'inici el farem per un sender que baixant còmodament per dins el bosc ens permetrà descansar del desnivell acumulat.
r165.jpg r166.jpg r167.jpg r168.jpg r169.jpg r170.jpg r171.jpg r172.jpg r173.jpg r174.jpg r175.jpg

Sortim de la zona d'aparcament per un camí que pujant per la dreta del torrent s'endinsa cap a la vall de Cabanes. En un punt canviem de costat del torrent i avancem per l'esquerra. Quan ens acostem als 2.000 m d'alçada el camí gira a la dreta i torna a travessar el torrent. Arribem a l'Estanyola i, al cap d'un moment, sortim a l'estany Negre de Cabanes, un petit oasi en el camí. El voregerem per l'esquerra per un caos de roques buscant el millor pas. De tant en tant trobem alguna fita. Quan aconseguim deixar enrere aquest caos arribem a la desembocadura d'un torrent a l'estany: és el riu de les Abadies. El travessem i anem remuntant la seva vall més aviat per la dreta. El terreny combina les pujades d'herba i els grans blocs de roca. Alguns trams semblen trepitjats i de tant en tant trobem alguna fita. Pugem encaixonats pel terreny i quan trobem una altra vall que s'obre a la nostra dreta poc després d'algunes construccions d'aixopluc molt senzilles la remuntem fins arribar a l'estany Bou. El voregem per la dreta i en arribar a l'altre extrem enfilem un pendent d'herba i roques. Més amunt trobem un pal indicador de l'alçada de la neu que ens pot servir de referència. Ens hi acostem. A sota hi ha un petit estany al qual no baixarem. Girem en direcció oest per anar a trobar l'estany Blau. Aquí enllacem el camí que ve de l'estany Negre per un altre itinerari. Voregem el llac per l'esquerra. Veiem un primer torrent sec que baixa al llac. Nosaltres remuntem el segon i en el punt on el torrent es tanca girem per un pas estret a la nostra dreta. De mica en mica anem agafant alçada. Trobem algunes fites del camí que ve del llac. Nosaltres no les seguim i anem pujant buscant el millor pas decantant-nos una mica cap a l'esquerra. Arribem sobre l'estany Gelat. El nostre objectiu és a tocar. Baixem a l'estany i anem a buscar un pendent d'herba que ens permetrà assolir la collada de Bassiero. En direcció oest veiem el cim, on arribarem resseguint-ne el llom sense dificultat.
El camí de retorn el farem tornant a la collada de Bassiero. Allà descendirem pel vessant oposat d'on hem vingut per anar a buscar la vall del Gerber. Aquí no tindrem problemes d'orientació, ja que hi ha nombroses fites. Primer les seguirem per acostar-nos al refugi de Mataró. Sense arribar-hi, el sobrepassem i continuem baixant sense pèrdua fins arribar a la carretera del port de la Bonaigua, a l'aparcament de la Peülla de l'estació d'esquí de Baqueira. Allà ens dirigim a la zona de pàrquing que hi ha a l'altra banda de la carretera i a l'extrem més alt busquem les estaques amb pintura groga que haurem d'anar seguint fins al punt d'inici. Primer baixem per prats fins a l'ermita de la Mare de Déu de les Ares. A partir d'aquí els senyals van per la carretera. Cal desfer algunes corbes fins que aquests ens endinsen definitivament cap al bosc en direcció al salt de Comials. El camí és agradable i còmode. En un moment donat, aquest camí troba la carretera que ve del refugi del Gerdar i que es reincorpora a la carretera de la Bonaigua. Els senyals, però, no trepitgen l'asfalt i van pel marge dret per allunyar-se'n. Els seguirem per acabar d'aprofitar l'incomparable entorn del bosc del Gerdar fins al refugi, des d'on tocarà remuntar una mica la carretera per arribar al punt d'inici.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el track en format gdb [2]
Descarrega't el mapa en format kml [3]
Punt de sortida Zona d'aparcament en una corba tancada després del refugi del Gerdar
Accés al punt de sortida Des de la carretera C-28 d'accés al port de la Bonaigua venint d'Esterri d'Àneu agafar una primera desviació a l'esquerra cap al bosc del Gerdar.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: El tram des de l'estany Negre fins a la collada de Bassiero no té camí o és molt precari: cal saber-se orientar bé. En alguns trams el terreny és un caos de roques.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.894 m
Desnivell positiu: 1.650 m
Durada: Unes 9 hores
Distància recorreguda: 22 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Val d'Aran. Editorial Alpina. Escala 1:40.000
Època aconsellable: Estiu. També es pot fer a la primavera i a la tardor, però podem trobar neu segons la temporada.
Enllaços
  1. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/24/format/gpx
  2. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/24/format/gdb
  3. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/24/format/kml