Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  La Tosa d'Alp per les pales del Serrat Gran i baixada per Roca-sança

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 8060
Vegades que s'ha descarregat el track: 2826
És habitual pujar a la Tosa d'Alp resseguint la carena pels rasos de Comabella, ja que és un camí fàcil i ben traçat que ens permet gaudir de vistes a banda i banda de la muntanya. Però també és possible accedir al cim resseguint la carena una mica per sota, pel vessant berguedà, per un camí que de lluny sembla tallar la muntanya amb línia recta. És un accés molt més solitari i agrest, i té l'espectacularitat d'un terreny inclinat i vertical en comparació amb les pales més suaus del vessant nord, la qual cosa ens obligarà a avançar amb molta més cura. Isards i voltors ens acompanyaran durant el trajecte i ens recordaran així que estem en terreny salvatge. Aprofitarem la sortida per passar per un altre dels punts d'interès de la zona com són les agulles de Roca-sança, característiques del vessant sud de la muntanya.
r1781.jpg r1783.jpg r1784.jpg r1785.jpg r1786.jpg r1787.jpg r1788.jpg r1789.jpg r1790.jpg r1791.jpg r1792.jpg r1793.jpg r1794.jpg r1795.jpg r1796.jpg r1798.jpg r1799.jpg r1800.jpg r1801.jpg

Sortim de la zona d'aparcament a l'inici del camí que ens condueix cap al mirador dels Orris, però en comptes de seguir-la prenem un sender senyalitzat amb les marques taronja de la ruta Cavalls del Vent, que surt amunt del costat de la barrera per a bestiar que hi ha al començament de la pista. Seguim aquesta ruta fins arribar al peu de la carena, a la collada de Comafloriu. En aquest punt abandonem els senyals i seguim entre el prat una traça de sender que se'n va cap a l'esquerra, i que veiem dirigir-se endavant com una línia recta. Avancem, ara sí, per terreny inclinat intentant no perdre el camí que a vegades es desdibuixa. El camí ens porta fins a una construcció en runes sota el cim de la Tosa. En aquest punt anem a buscar una mica més amunt un camí en pujada cap a la dreta que ens acosta fins a peu de roques. A partir d'aquí no hi ha sender i busquem el millor pas en aquest terreny, però intentant seguir la direcció nord que ens conduirà fins al cim. Per iniciar la baixada seguim el GR 150.1 o els senyals taronja de la ruta Cavalls del Vent en direcció oest cap al Moixeró fins a trobar un sender que creua el camí, a coll Jou, i senyalitzat amb marques de PR. El seguim en direcció sud cap a l'Hospitalet. A mitja baixada passem arran de l'espectacular agulla de Roca-sança, on una creu gravada a la paret ens recorda que aquest era lloc de pas de vianants i pelegrins que transitaven pel camí ral entre Bagà i la Cerdanya. Arribem a una cruïlla de camins en una petita clariana. Continuem pel PR, que abandona el camí ral i que desemboca a la pista que puja de l'Hospitalet en direcció al refugi del Rebost. Seguim la pista amunt sense perdre els senyals del PR, que fan un parell de dreceres fins a l'ampli coll de la Gavarra, i que finalment ens porten al trencant del refugi. No hi baixem i continuem pista amunt. En trobar novament les marques taronja de Cavall del Vent, que pugem del refugi, deixem la pista i les seguim amunt fins arribar al nostre punt d'inici.

Punt de sortida Km. 14,2 de la crta. B-4024 al coll de Pal. Trencant del Mirador dels Orris
Accés al punt de sortida Arribem al punt de sortida des de Bagà resseguint la carretera del coll de Pal. Al cap de poc de passar el punt quilomètric 14 la carretera fa un revolt tancat a la dreta. En aquest revolt hi ha l'inici del camí del mirador dels Orris i una zona d'aparcament on deixem el cotxe.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Els punts d'aigua que trobem són més aviat abeuradors de bestiar. El camí que ressegueix les pales del Serrat Gran pot ser perdedor, ja que es desdibuixa en algun tram.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.536 m
Desnivell positiu: 1.120 m
Durada: Unes 5 hores
Distància recorreguda: 14,5 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Moixeró La Tosa. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Primavera, estiu i tardor
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.