Esquí de muntanya  La carena dels Puigmals

Descripció de l'itinerari
Enviada per Albert Pérez Monfort Albert Pérez Monfort
Vegades que s'ha obert la ruta: 11714
Vegades que s'ha descarregat el track: 5638
El Puigmal és un dels cim més concorreguts del Pirineu català i és el cim més alt de la Vall de Núria. Al vessant francès s'hi acostuma a conservar bé la neu i amb bones condicions, la qual cosa fa que sigui un cim molt apreciat pels esquiadors de muntanya. Per això i per la facilitat d'accés al punt de sortida aquesta s'ha tornat, doncs, una de les sortides més clàssiques de l'esquí de muntanya.
r363.jpg r364.jpg r365.jpg r367.jpg r368.jpg r371.jpg r372.jpg r373.jpg

Sortim de l'aparcament en direcció sud-est per una pista ample i plana fins arribar a una construcció, lloc on la pista fa un revolt a la dreta. En aquest punt deixem la pista i virem una mica cap a l'esquerra. Seguim el torrent deixant-lo a la nostra dreta. En obrir-se una mica el torrent al cap d'uns metres el travessem, però sense deixar de seguir-lo. Ara el tenim a la nostra esquerra. Quan el torrent es desdibuixa, davant nostre tenim les pales que ens portaran al Puigmal de Llo. Seguim sense perdre la direcció que portàvem fins a assolir el coll sota del Puigmal de Llo. En aquest tram de pujada hem de vigilar de no desviar-nos cap a l'esquerra, ja que tot i que també podríem arribar al cim, ens complicaríem una mica la vida, ja que el pendent és força més pronunciat. El Puigmal de Llo, si l'hem pogut identificar, sempre ha de quedar a la nostra esquerra. Els darrers viratges abans del coll són força drets i amb neu dura pot ser recomanable l'ús de ganivetes.

Arribats al coll veiem el Puigmal de Llo a la nostra esquerra. Seguim la carena fins al cim. En aquest tram, en cas de gel, pot necessari l'ús de grampons.

Recuperem el coll i seguim la carena evident que tenim davant nostre primer uns metres cap a l'est i al cap de poc en direcció sud, que ens portarà directes al Puigmal d'Er. Aquest tram es majoritàriament de pujada, tot i que hi ha petites baixades.

La baixada la farem directes des del Puigmal d'Er, pel vessant nord-oest. La baixada es pot fer per molts llocs, però en general el pendent no ha de ser massa exagerat. Si hi ha visibilitat les instal·lacions de l'estació d'esquí alpí ens serveixen de referència per indicar-nos la direcció que cal prendre.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el track en format gdb [2]
Descarrega't el mapa en format kml [3]
Punt de sortida Les Planes (Estació d'Er-Puigmal)
Accés al punt de sortida Des de Puigcerdà passem la frontera cap a Bourgmadame. Seguim en direcció a Sallagosa per la N-116. Al cap de pocs quilòmetres trobem un trencall a la dreta que ens indica les pistes d'esquí alpí d'Er-Puigmal. Girem per aquesta carretera fins al darrer aparcament de les pistes o fins on la neu ho permeti.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: En cas de neu dura, en els darrers viratges abans del coll sota del Puigmal de Llo es aconsellable l'ús de ganivetes. Sovint en aquest coll s'hi forma una cornisa important que en dificulta una mica l'accés.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.910 m
Desnivell positiu: 1.080 m
Durada: Entre 4 i 5 hores
Distància recorreguda: 10 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Cerdanya. Escala 1:50.000. Editorial Alpina
Època aconsellable: Des de desembre a maig
Enllaços
  1. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/41/format/gpx
  2. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/41/format/gdb
  3. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/41/format/kml