Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Descobrint la Caldera de Taburiente

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 6834
Vegades que s'ha descarregat el track: 2740
Aquest itinerari permet recórrer l'interior de la Caldera de Taburiente i contemplar-ne les parets espectaculars, que des del punt més baix poden tenir una alçada de 1.000 mts. Es tracta d'un itinerari no circular i amb un desnivell bàsicament negatiu, amb dues parts ben diferenciades: el tram entre Los Brecitos i el Centre de Visitants de Taburiente, amb un desnivell suau i un recorregut per dins el bosc del típic pi canari; i el descens pel Barranco de las Angustias, amb un desnivell més acusat fins arribar al fons del barranc, que anirem resseguint fins al punt d'inici. Aquesta ruta ressegueix el PR LP13, però n'estalvia el tram entre el punt on es deixa el vehicle i el punt d'inici, ja que podem fer ús d'un servei de taxis furgoneta que trobarem a la zona d'aparcament, i que ens permet salvar un important desnivell de pujada per una petita carretera de 12 kms.
r2352.jpg r2353.jpg r2354.jpg r2355.jpg r2356.jpg r2357.jpg r2358.jpg r2359.jpg r2360.jpg r2361.jpg r2363.jpg r2364.jpg r2365.jpg r2366.jpg r2367.jpg r2368.jpg r2369.jpg r2372.jpg r2373.jpg

Iniciem la ruta al mirador de Los Brecitos. Allà una petita tanca giratòria dóna accés a un sender que comença en descens a resseguir el perímetre de la caldera. El camí va perdent alçada suaument per dins un bosc de pi canari, que trobem abundantment a tota l'illa, i que es caracteritza per ser resistent al foc. En aquest tram creuem diversos barrancs, que trobarem ben indicats, i altres punts d'interès, com ara alguns dels petròglifs que hi ha a l'illa. Al cap de cinc km. i mig, aproximadament, arribem a una zona d'acampada, just sota el centre de visitants. Allà trobarem una petita exposició sobre l'entorn natural de la Caldera i també altres serveis, com ara aigua o serveis sanitaris. El camí continua just davant del centre amb un lleuger ascens inicial per superar un petit llom i entrar, així, al barranc. A partir d'aquí el camí comença a baixar de forma decidida, per un terreny tancat, que sembla que ens hagi d'acabar engolint. Les parets es veuen com més va més altes, i la grisor de la roca acaba de donar al lloc un aire imponent. El sender ens condueix finalment al fons del barranc. El camí transcorre a trams per dins la llera, i en surt en d'altres: haurem d'estar atents a les marques de PR, ja que és fàcil obviar-les mentre estem atents a anar creuant el curs d'aigua (tot i que això no sempre vol dir que no es pugui avançar per dins). Arribats més o menys al km. 8 trobem un trencall indicat a mà esquerra cap a la Cascada de Colores. El prenem i resseguim un tram trepitjat dins el barranc fins trobar un curs d'aigua de color groc que ens conduirà fins aquesta cascada de colors grocs i ocres, una de les icones de La Palma. Retornem al punt on ens hem desviat, i continuem baixant pel torrent entrant-ne i sortint-ne en diverses ocasions durant uns vuit quilòmetres més fins que el barranc s'eixampla de forma evident, i arribem així al punt on hem deixat el vehicle.

Descarrega't el track en format gpx [1]
Descarrega't el mapa en format kml [2]
Punt de sortida Mirador de Los Brecitos
Accés al punt de sortida Per accedir a Los Brecitos cal agafar un taxi a la zona aparcament que hi ha al Barranco de las Angustias, a la crta. LP 214 entre Los Llanos i Los Brecitos, just al punt on la carretera creua el barranc.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cap en especial. Els taxis furgoneta que permeten accedir a Los Brecitos hi són des de primera hora i accedeixen al punt d'inici fins a les 11.30, o les 12.30 els dies d'estiu.. El preu varia en funció del nombre d'ocupants, però està al voltant dels 10 €. Aigua al Centre d'Interpretació de Taburiente
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.110 m
Desnivell positiu: +185 i -1.035 m
Durada: Unes 6 hores
Distància recorreguda: 14 km
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Tot l'any, però cal evitar els dies amb risc de crescudes
Enllaços
  1. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/189/format/gpx
  2. http://maxconn.corremonts.cat/Routes/downloadTrack/routeId/189/format/kml